Aktinidia ostrolistna 'Purpurna Sadowa'

Mini kiwi - Actinidia
24
PLN
Aktinidia ostrolistna 'Purpurna Sadowa'
Cena: 24,00 zł
Cena netto: 24,00 zł
szt.
 
Aktinidia ostrolistna 'Purpurna Sadowa'

Actinidia arguta 'Purpurna Sadowa'

 

Ukraińska, czerwono-owocowa, bardzo plenna odmiana o smacznych, trwałych owocach (mini kiwi), dojrzewających koniec września – październik, nadających się do jedzenia ze skórką.

Owoce, są owalne około 3,5 cm długości i 2,5 cm szerokości, dobrze oświetlone są czerwone.

Z jednej dorosłej rośliny można uzyskać nawet kilkanaście kilogramów owoców. 

Odmiana dorasta do 4-8 metrów wysokości, przy czym roczne przyrosty mają od 1-3m długości.

Uprawa aktinidii ostrolistnej nie jest trudna.

Pnącze należy sadzić na stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatrów. Rośliny dobrze rosną na   przepuszczalnych glebach o odczynie od lekko kwaśnego do neutralnego. W okresach suszy wskazane jest podlewanie.

Jest odmianą odporną na mróz, wytrzymuje spadki temperatur do –28oC i nie ma potrzeby zabezpieczania jej na zimę.

Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski (na przykład odmiany ‘Weiki’). Wystarczy 1 roślina męska na 5-8 żeńskich.

W celu uzyskania dużej liczby owoców aktinidię najlepiej posadzić przy konstrukcji z drutu rozpiętego między słupkami lub przy ażurowym ogrodzeniu (siatki, metalowe płoty) oraz odpowiednio ciąć, tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy. Aktinidia owocuje na pędach 2 i 3 letnich, które po wydaniu owoców usuwa się zimą, pozostawiając pędy następcze. Aktinidia ostrolistna jest gatunkiem długowiecznym, może być z powodzeniem uprawiana nawet przez 50 lat.

Dodatkowym atutem tej odmiany jest wytwarzanie smacznych owoców bogatych w substancje odżywcze, takie jak: minerały (szczególnie potas) witaminy (C, PP, A1, B1, B2) i mikroelementy (np. cynk).

Owoce spożywa się na surowo, ale także można z nich przyrządzać szereg potraw i przetworów (galaretki, sałatki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady, susz).

Warto jeszcze wspomnieć, że aktinidia ostrolistna jest bliską krewniaczką aktinidii smakowitej, której owoce są sprzedawane pod nazwą kiwi. Jednak kiwi w naszym klimacie nie sprawdza się (rośliny marzną już przy temperaturze -10 ºC).

Ponadto amatorzy aktinidii ostrolistnej twierdzą, że walory smakowe jej owoców biją na głowę jej włochatą krewniaczkę.
Click Shop | Hosting home.pl