Lista roślin

Zioła

Sortuj wg: Nazwa produktu | ▲ Cena
Hyzop lekarski
Cena: 5,00 zł
Hyzop lekarski
 
Hyzop lekarski
Hyssopus officinalis
 
 
Dorasta do 20-30cm wysokości (czasami więcej do 50-60cm).
   
Zdrewniałe, rozgałęzione łodygi są gęsto ulistnione.
 
Kwiaty niebieskie zebrane w kłos, kwitną od lipca do sierpnia.
 
Roślina miododajna.
   
Wymaga stanowisk słonecznych i suchych.
 
Wykorzystywany jest jako roślina przyprawowa, lecznicza  oraz jako roślina ozdobna nadaje się na niskie żywopłoty i obwódki.
 
Liście do bezpośredniego zastosowania można zbierać przez cały sezon, jeżeli mają być przeznaczone do suszenia - zbieramy wczesnym latem.
 
Ziele hyzopu, ścięte w czasie kwitnienia i wysuszone, stosowane jest jako lek przy chorobach dróg oddechowych, środek poprawiający trawienie, moczopędny i zmniejszający pocenie.
 
Niewielkie ich ilości dodaje się do zup, potraw z fasolą, dziczyzny i pasztetów, oraz dań rybnych.
 
Ziele i olejek hyzopu są również stosowane jako zaprawa do likierów i wina.
 
 
 
Sadzonki w doniczkach P9
 
 
Rabarbar (Rzewień kędzierzawy)
Cena: 5,00 zł
Rabarbar (Rzewień kędzierzawy)
 
Rabarbar (Rzewień kędzierzawy)
Rheum rhabarbarum
 
Pędy rozgałęzione tylko w górnej części, dorastające do 2 m wysokości.
 
Liście zielone, matowe, jajowate, na długich ogonkach , pokrytych zaczerwienioną skórką,wyrastające wprost z karpy.
 
Kwitnie w maju, żółto-kremowo-zielone, dekoracyjne, zebrane w rozgałęzione wiechowate kwiatostany.
 
Stanowiska słoneczne do lekko ocienione, gleba żyzna, wilgotna.
 
Jest całkowicie mrozoodporny.
 
Jadalne ogonki liściowe, wykorzystywane w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, czy kompotów.
Owoce są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez.


Sadzonki w doniczkach P9
 
Ruta zwyczajna
Cena: 5,00 zł
Ruta zwyczajna
 
Ruta zwyczajna
Ruta graveolens
 
Dorasta do 1 m wysokości.
 
Łodygi zwykle pojedyncze, nie owłosione, sinozielone, dołem drewniejące.
 
Liście podwójnie lub potrójnie pierzastosieczne.
 
Kwiaty żółte zebrane w wiechowate kwiatostany, wyrastające w kątach górnych liści.
 
W kuchni jej świeże, młode liście używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, zaś suszone ziele wykorzystywane jest do nacierania mięs, przyprawiania bigosu, gulaszu.
 
Do celów leczniczych ścina się przed kwitnieniem szczyty pędów ruty i suszy w warunkach naturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych, a następnie osmykuje liście, odrzucając łodygi.
 
Przy zbiorze i pracach pielęgnacyjnych używa się rękawiczek, gdyż roślina może spowodować poparzenia skóry.
 
Przetwory z ruty stosuje się najczęściej w stanach skurczowych żołądka, jelit, dróg żółciowych, zastojach żółci i spowodowanych tym zaburzeniach trawiennych, okresowych wzdęciach i bólach brzucha oraz możliwości tworzenia się kamieni żółciowych.
Zalecane są także w przypadku uszkodzenia wątroby i zmniejszenia wytwarzania żółci.
Ponadto podaje się w osłabieniu czynności układu moczowego, obniżeniu dobowej ilości wydalanego moczu.
 
Hamuje też wydalanie jodu, podwyższa poziom wapnia we krwi i ma także własności odtruwające.
 
Sadzonki w doniczkach P9
Kozłek lekarski
Cena: 5,00 zł
Kozłek lekarski
 
Kozłek lekarski
Valeriana officinalis
 
Sadzonki w doniczkach P9
Bylica luizjańska ‘Silver Queen’ - Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen‘
Cena: 5,00 zł
Bylica luizjańska ‘Silver Queen’ - Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen‘ Zioło o prostych łodygach, do 100 cm wys. Nadaje się do mięs, sosów, kwaszenia ogórków. Wymaga słonecznych stanowisk oraz średnio ciężkich, przeciętnie wilgotnych gleb. Kwiaty zielonkawo-żółte, pojawiają się w V-VII.
Estragon (Bylica estragon)
Cena: 5,00 zł
Estragon (Bylica estragon)
 
Bylica estragon

Artemisia dracunculus

 

Jest to aromatyczne zioło o prostych, silnych łodygach, osiągających wysokość 60-100 cm.
 
Kwiaty estragonu są zielonkawo-żółte, pojawiają się od maja do lipca.
 
 Wymaga stanowisk słonecznych, gleb średnio-ciężkich charakteryzujących się wysoką kulturą i przeciętną wilgotnością.
 
 Nadaje się jako dodatek do drobiu, ryb, sosów, jajek, kwaszenia ogórków.
 
 Działa lekko moczopędne, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A.
 
 Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych.
 
Zbiór i suszenie: ziele zbiera się następnego roku. Należy ściąć pędy długości 20-30 cm przed kwitnieniem (kolejne zbiory w miarę odrastania pędów) i suszyć związane w niewielkie pęczki.
 
 
Sadzonki w doniczkach P9

(ostatnie zdjęcie przedstawia wygląd sprzedawanych roślin)

 


Szałwia lekarska
Cena: 5,00 zł
Szałwia lekarska
 
Szałwia lekarska
Salvia officinalis
 
Szałwia lekarska jest zimozielonym, aromatycznym półkrzewem dorastającym do 60 cm wysokości.
 
Zielono-srebrne, miękkie w dotyku, długoogonkowe, podłużnie owalne lub lancetowate.
 
Liliowe kwiaty, chętnie odwiedzane przez pszczoły, zebrane są w wąskie kwiatostany kwitnące w czerwcu.
 
Nadaje się do wysadzania do ogródków ziołowych.
 
Roślina wymaga stanowiska słonecznego, suchego do umiarkowanie wilgotnego, osłoniętego i ciepłego. Wymaga gleb żyznych, dobrze spulchnionych o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym.
 
 
Świeże liście służą do przyprawiania zup, sosów, potraw mięsnych.
 
 Napary działają przeciwbakteryjnie w stanach zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła.
Stosowane są również przy zaburzeniach trawienia pobudzając tworzenie żółci i soków żołądkowych.
 
Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych.
Herbatka z liści łagodzi i przeciwdziała biegunce.   
 
 
Sadzonki w doniczkach P9

(ostatnie zdjęcie przedstawia wygląd sprzedawanych roślin)

 
Krwiściąg mniejszy - Sanguisorba minor
Cena: 5,00 zł
Krwiściąg mniejszy - Sanguisorba minor Bylina do 40 cm wys. Liście pierzaste, ząbkowane, tworzące przyziemną rozetę. Kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany, pojawiają się od VI do IX. Preferuje suche i ciepłe stanowiska. Znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie.
Cząber górski
Cena: 5,00 zł
Cząber górski
Cząber górski
Satureja montana
 
Cząber górski jest rośliną wieloletnią, zimozieloną wyrastającą do wysokości 25 cm.
 
Liście drobne, wąskie, ciemnozielone.
 
Biało-lekkoróżowe, miododajne kwiatki pojawiają się między sierpniem a październikiem w kątach liści na szczytach pędów.
 
Cząber wymaga słonecznego stanowiska i lekkiej, dobrze spulchnionej i bogatej w wapń gleby.
 
Nadaje się do wysadzania do ogródków ziołowych.
 
Zbiór ziela należy przeprowadzać przed kwitnieniem albo na początku kwitnienia.
 
Wyciągi z ziela hamują rozwój bakterii, a olejek hamuje aktywność wirusów, działa również niszcząco na grzyby patogeniczne.
 
Preparaty sporządzane z cząbru górskiego, obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają żółciopędnie, ochronnie na miąższ wątroby, rozkurczająco i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego.
 
Napar ze świeżych lub suszonych liści pomaga przy skurczach żołądka, kolkach, wymiotach, chorobach jamy ustnej i gardła oraz przeziębieniach.
 
 Herbata likwiduje wzdęcia i niestrawność.
 
Cząber górski charakteryzuje się ostrym, wyraźnym smakiem, jest dodawany do farszów oraz marynat.
 
Sadzonki w doniczkach P9

(ostatnie zdjęcie przedstawia wygląd sprzedawanych roślin)



Click Shop | Hosting home.pl